Indisk mushjort


Den indiska mushjorten (Tragulus meminna) och dess släktingar är minst av alla partåiga hovdjur. Mankhöjden är 25-30 cm, längden 40-55 cm och vikten 2-2,7 kg. Djurets bakdel är stor och högre än skuldrorna.

Ögonen är stora och näsborrarna långa. Pälsen är kort och fläckig och utgör ett gott kamouflage. Av de fyra tårna är den bakre (yttre) kortast, vilket visar på mushjortarnas släktskap med hjortdjuren. Magen är uppdelad i fyra avdelningar, liksom hos de äkta idisslarna, men bladmagen är mycket liten. De har emellertid gallblåsa, vilket idisslarna saknar.

En annan utmärkande egenskap är tanduppsättningen, som består av 34 tänder. Det finns inga övre framtänder, och de undre hörntänderna liknarframtänder och växer vid sidan om dessa. De övre hörntänderna är långa och hos hannarna utstående.

Den indiska mushjorten finns i mellersta och södra Indien samt på Sri Lanka. Den lever i täta busk- och snår-marker, men inte nödvändigtvis i skogar. Födan är mycket varierad och kan innehålla växter och ryggradslösa djur och ibland as av små däggdjur.

Den indiska mushjorten tycks mest leva ensam, men man vet inte mycket om artens levnadssätt. Den är aktiv i skymningen och på natten.


Skriv en kommentar

Myskdjur.se - För dig som vill lära dig mer om myskdjur